Našu púť na Mladifest do Medžugoria nemôžem opísať inak ako jedno veľké požehnanie. Viac než 70 000 mladých a pútnikov z 80-tich krajín sveta a k tomu viac než 700 kňazov, ktorí neúnavne spovedali, aby si Medžugorie obhájilo svoj titul spovednice sveta – to všetko tvorilo Mladifest, ktorý sa v tomto roku konal už po 35. raz. Nie často máme možnosť vidieť takéto množstvo ľudí, ktorí celým svojím srdcom chvália meno Ježiš.

Tohtoročný Mladifest sa niesol v téme verša z Lukášovho evanjelia: Mária si vybrala lepší podiel… (Lk 10,42). Táto téma bola mnohokrát preberaná a spomínaná počas katechéz, svedectiev, homílií alebo iného duchovného programu festivalu. Nesmiem zabudnúť na ranný výstup na Križevac s krížovou cestou a ďalší ranný výstup na Podbrdo, kde sa všetci pútnici spojili v modlitbe ruženca.

Každodenný duchovný, modlitebný, tanečný a hudobný program nás svojimi témami povzbudzoval k lepšiemu vzťahu k mamke Márii, ktorá nás smerovala viac a viac ku svojmu synovi, Ježišovi Kristovi. Každý deň nás čakali poučné katechézy a dychberúce svedectvá, ktorými nám tí, čo svedčili, autenticky priblížili svoju cestu k viere, Kristovi, Panne Márii. No neostali sme iba pri tom, pretože nás svojou návštevou poctila aj komunita Cenacolo, ktorej členovia nám vyrozprávali svedectvo o záchrane z ich závislostí a o novom živote.

Nedá mi nespomenúť aj mládežnícky zbor Mladifestu a takisto aj tanečníkov, ktorých kombinácia naplnila radosťou srdcia všetkých návštevníkov.

Takisto budem ešte dlho dlho spomínať aj na takmer každovečernú adoráciu – čas s Pánom, poklonu krížu, či  modlitbu všetkých pútnikov pri sviečkach. Tieto časti programu naplnilo naše srdcia Božou láskou.

No v neposlednom rade netreba zabudnúť na posolstvo, ktoré sme prijali ako pútnici na tomto festivale. Ako svedkovia Kristovej lásky máme radostné posolstvo Mladifestu šíriť doma v rodinách, vo farských spoločenstvách a v priateľských kruhoch.

Na záver by som chcel vzdať vďaky Pánovi, Márii a organizátorom za takýto duchovný zážitok, akým je Mladifest.

(pripravil Filip Záhorák)

Sledujte nás: